Tengerbiológia

Tengerbiológia Magyarországról

Sokan megkeresnek azzal a kérdéssel, hogy hogyan kaphatnak tengerbiológus képzést és hogyan válhatnak tengerbiológussá Magyarországról

Általanos

Az általános válasz erre a kérdesre az, hogy nincs két ugyanolyan helyzet, ember, ugyanolyan tervekkel. A legjobb ha minél pontosabban definiálod, mit szeretnél, milyen állatcsoporttal foglalkoznál (tengeri emlősök, porcos halak, korallzátony, mikroszkópikus planktonok…stb?), milyen tudományos problémakör érdekel (ökológia, etológia, molekuláris biológia, idegtudományok…stb?), milyen típusú vizsgálatokat szeretnél végezni (terepen dolgozni, laborban, hajón, búvárkodva…stb?).

Minél pontosabban meg tudod fogalmazni, hogy mi érdekel a legjobban, annál nagyobb esély van a sikerre. A megfogalmazott témaban 5-10 szakértővel fel lehet venni a kapcsolatot és megkérdezni őket a lehetőségekről. Valamikor van egy-egy kutatócsoportnak lehetősége, valaki tud hallgatót fogadni, valaki önkéntesekkel dolgozik, valaki elteszi az önéletrajzod és egy fel év-egy év múlva, amikor több lehetőség lesz, akkor a Te neved kerül majd elő esetleg. A lényeg, hogy ne add fel a próbalkozást!

Külföldön történő tengerbiológus képzésre van sok lehetőség, általában ezek fizetősek, de van ahol ösztondíjakat lehet megpályázni. Önkéntesként is lehet sokféle lehetőséget kipróbálni tengerbiológus témában, bár ezek a lehetőségek is nagyrészt fizetősek.

Magyarorszagon az ELTEn és a Szent István egyetem képzésein belül van lehetoseg a legtöbb információt kapni, bár tengerbiológus végzettség meg nem létezik Magyarorszégon.

Összegyűjtöttünk egy pár linket amik segíthetnek elindulni!

Sok sikert!